top of page

100 χρόνια Μπάουχαους

1919-2019 Το Bauhaus πρόκειται σε λίγες μέρες να τα εκατοστίσει αλλά μοιάζει σαν να μην έχει περάσει μέρα από πάνω του.


Το Μπάουχαους (Bauhaus), το σημαντικότερο Σχολείο των Τεχνών και παραγωγός νεωτερικότητας του 20ου αιώνα, συμπληρώνει 100 χρόνια από τότε που ο Βάλτερ Γκρόπιους την Άνοιξη του 1919 ίδρυσε τη Σχολή που έμελλε ν' αλλάξει τόσο την αρχιτεκτονική, όσο και τη σύγχρονη τέχνη αλλά και σκέψη ως το πώς να ζεις και να δημιουργείς. Η φιλοσοφία του Bauhaus, που αντλεί από την κουλτούρα των Arts & Crafts και του Deutscher Werkbund, αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος αρχικά μεταξύ τέχνης και χειροτεχνίας και στη συνέχεια στη συμφιλίωση τέχνης και βιομηχανίας.


Αποσκοπεί επίσης στην κατάκτηση μιας πολλαπλής ιδέας της σύνθεσης: σύνθεσης ως σχέδιο πολιτισμικό, σύνθεσης ως συνολικής κατάκτησης της Μορφής, σύνθεσης στο πεδίο της βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων μαζικής κατανάλωσης που να εμπεριέχουν τις αξίες του μοναδικού καλλιτεχνικού αντικειμένου.


Το Bauhaus δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή ή διάσημη λάμπα Bauhaus αλλά ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Κεντρική φιλοσοφία της σχολής ήταν η δημιουργία ένα "συνολικού" έργου τέχνης, στο οποίο και παντρεύονται όλες οι τέχνες. Στο μανιφέστο του Bauhaus που δημοσιεύτηκε το 1919, ο Γκρόπιους ανέλυσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής και τόνισε την αναγκαιότητα κατάργησης της διάκρισης μεταξύ τέχνης και τεχνικής κατάρτισης, με όραμα τη δημιουργία ενός νέου τύπου κτιρίου του μέλλοντος, το οποίο θα συνδύαζε την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική σε μία ενιαία φόρμα.


Με αφορμή αυτή την επέτειο, έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο μια σειρά από εκδηλώσεις.

Το Bauhaus προήλθε από την αντίστροφη γερμανική λέξη Hausbau που σημαίνει «κτιστό κτίριο». Αρχικά, ο Γκρόπιους ένωσε την «Σχολή τέχνης και χειροτεχνίας» με την «Ακαδημία καλών τεχνών». Έτσι, σε λιγότερο από μια δεκαετία, η σχολή του Μπάουχαους κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο σχεδιασμού κατασκευής προϊόντων στην Ευρώπη καθώς τα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν στην σχολή έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής και το ύφος της σχολής Μπάουχαους επέδρασσε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.




Το 1933, η Γκεστάπο έκλεισε την σχολή. Η Γερμανία εφέτος τίμα την προσφορά του Bauhaus με μια μεγάλη έκθεση, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε στη Νέα Υόρκη και στην Βοστόνη κατέφυγαν οι περισσότεροι μαθητές της σχολής μετά την άνοδο του Ναζισμού.


«Το Bauhaus, με την προσέγγιση του στον κόσμο και την τέχνη εξακολουθεί να επηρεάζει καθοριστικά τον πολιτισμό μας. Μπορούμε ακόμα να μάθουμε πολλά, ακόμα κι αν έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που γεννήθηκε αυτή η σχολή της τέχνης» εκτιμά η Μπετίνα Βάγκνερ - Μπεργκέλτ, επιμελήτρια της έκθεσης «100 χρόνια Bauhaus».

Είναι άπειρα αυτά που μπορούμε να γράψουμε για αυτή τη σχολή αλλά σε αυτό το post θα παίξουμε με τα λογότυπα! Πώς θα ήταν τα γνωστά μας λογότυπα αν είχαν σχεδιαστεί στις αρχές του 20ου αιώνα υπό το σχεδιαστικό πρίσμα του Μπάουχαους; Δείτε μερικά:



Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.facebook.com/codigo.peru/photos/pcb.2228747620516343/2228745020516603/?type=3&theater

41 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page