top of page

Τι είναι τα Rebus;

Έγινε ενημέρωση: 28 Φεβ 2019

To rebus είναι ένας κωδικός ή μια αναφορά όπου οι εικόνες, γράμματα ή σύμβολα αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.


Η σύνθεση αυτή των στοιχείων “μιλάει” στον θεατή της non verbis.

Το rebus, προφέρεται ree-buhs προέρχεται από τη λατινική φράση nōn verbīs sed rebus, που σημαίνει "όχι με λόγια αλλά με πράγματα." Ο σκοπός του είναι η αναπαράσταση μιας φράσης χρησιμοποιώντας ολόκληρες λέξεις ή τμήματα λέξεων, αριθμούς, εικόνες ή σύμβολα των οποίων το όνομα συνδυάζουμε ώστε να προκύψει μια νέα λέξη ή φράση.

Δεν παίζει ρόλο η ορθογραφία, αλλά ο ήχος των στοιχείων αυτών.

Ορισμένες φορές μάλιστα παίζει ρόλο και η ακριβής θέση των λέξεων και των σχημάτων πχ κάτι δίπλα ή πάνω σε κάτι άλλο.

Τα rebus είναι, κατά μία έννοια, η ρίζα πολλών αρχαίων γραπτών συστημάτων καθώς δημιουργήθηκαν με τη χρήση των rebus, δηλαδή με εικόνες που αντιπροσωπεύουν λέξεις ή συναφείς ήχους. Τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά είναι ένα παράδειγμα μιας γλώσσας που έχει πολλές τέτοιες επαναλήψεις.


Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα τα rebus εξελίχθηκαν και έγινε ευρεία η χρήσης τους καθώς πολλές οικογένειες τα χρησιμοποίησαν (σχήματα ή συνδυασμούς σχημάτων) για να συμβολίσουν τα οικογενειακά τους ονόματα.

Στην γραφιστική χρησιμοποιούμε τα rebus για τον σχεδιασμό λογότυπου. Το πιο διάσημο και παγκοσμίως αναγνωρίσιμο rebus είναι το σήμα της Νέας Υόρκης.




























1.023 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page