top of page

Οι πρώτες οδικές επιγραφές

Έγινε ενημέρωση: 28 Φεβ 2019

O όρος "Graphic Design" εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τυπογραφείο στις αρχές του 20ού αιώνα, το 1922, σε ένα δοκίμιο με τίτλο: "New Kind of Printing Calls for New Design" του William Addison Dwiggins, αμερικανικού σχεδιαστή βιβλίων αλλά θα επανέλθω σε αυτό εκτενέστερα σε άλλο post.


Πηγαίνοντας πίσω, πολύ πίσω και πιο συγκεκριμένα στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ., στους πρώτους "graphic designers" τους Βαβυλώνιους, μπορούμε να θαυμάσουμε μια από τις πρώτες οδικές "διαφημιστικές" πινακίδες πάνω σε τούβλo (baked clay brick) που έδινε στους οδοιπόρους πληροφορίες για τον μονάρχη της περιοχής.




Οι αιγύπτιοι συνάδελφοι τους πάλι, με την στήλη της Ροζέττας (Rosetta Stone), που βρέθηκε τυχαία από έναν μηχανικό του Ναπολέοντα τον Ιούλιο του 1799, μεγαλούργησαν με μια εγχάρακτη διαφήμιση για τον Αιγύπτιο ηγεμόνα Πτολεμαίο, ως τον «αληθινό γιο του ήλιου, τον πατέρα της σελήνης και τον φύλακα της ευτυχίας των ανδρών»! Μια επιγραφή σε δύο γλώσσες, αιγυπτιακή και ελληνική και τρία συστήματα γραφής: ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακά και ελληνικά! Ένα αυθεντικό world wide message της εποχής. Not bad!




Αν σας ενδιαφέρει η στήλη της Ροζέττας μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://artsandculture.google.com/asset/the-rosetta-stone/DgH6pMM1guUUPA #graphic_design #sign



35 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Τι είναι τα Rebus;

bottom of page