H Ρέα Γαλανάκη στο άρθρο της για τον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη γράφει κάτι εντελώς αυτονόητο αλλά διαβάζοντάς το λες κάτι σε «πω! τι είπε τώρα;»
«Ο τρόπος που γράφει ένας συγγραφέας ή ζωγραφίζει ένας ζωγράφος, σχετίζεται ευθέως με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται την ίδια την Ιστορία».
Η ανάγνωση της ιστορίας που ζούμε, το πώς την αντιλαμβανόμαστε, η στάση μας και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να εξωτερικεύσουμε αυτό που νιώθουμε, λεκτικά και σωματικά, σχετίζεται ευθέως με τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την ίδια την ιστορία. Και μπορεί στους συγγραφείς και στους ζωγράφους αυτό να αποτυπώνεται σε ένα απτό και ορατό αντικείμενο, σε μια έκθεση του εαυτού τους αλλά και σε εμάς, τους κοινούς θνητούς μια χαρά εκφράζεται. Και ως αποδέκτης αυτής της έκφρασης είναι στιγμές που την νιώθω σαν ένα παφ αστερόσκονης που ρέει γύρω μου και κάθεται απαλά πάνω μου ηρεμώντας με και είναι άλλες φορές που είναι σαν να βρέχομαι από τα λασπόνερα του οδηγού που πέρασε με ταχύτητα δίπλα μου εν μέσω καταιγίδας.
«Μένουμε σπίτι»
Μια μεγάλη ευσυνείδητη ευκαιρία; Ένας πολύτιμος χρόνος για ενδοσκόπηση; Παράπονα, γκρίνια και μια ακόμα περίπτωση να θυματοποιήσουμε τον εαυτό μας; Τι από όλα αυτά; Πιθανόν όλα αυτά στο μίξερ.
Η φίλη μου η Σταυρούλα άδραξε την ευκαιρία, σαν να συνωμότησε το σύμπαν ακριβώς γι αυτό. Και όχι μόνο η Σταυρούλα. Με μια εσωστρέφεια απόλυτα εναρμονισμένη με τους εξωτερικούς παράγοντες άρχισε να καθαρίζει, να τακτοποιεί, να ξεσκαρτάρει, να ακούει, αλλά κυρίως, και το να βάζει στο mute. Αυτοπροστασία. Πολύ σημαντικό. Και, όπως πλένουμε τα χέρια μας -πολύ σχολαστικά- κάπως έτσι ανακαλύψαμε (εκτός από το πόσο σημαντική είναι η παρουσία στην ζωή μας αυτών που αποτελούν βασικό συστατικό των αναμνήσεών μας και το κόστος του να τους στερούμαστε) πόσο ευεργετική είναι τελικά η απόσταση. Η απόσταση από τι είναι βέβαια διαφορετική για τον κάθε ένα και από αυτήν, και με αυτήν κάτι θα χάσουμε, κάτι θα κερδίσουμε, κάτι θα μάθουμε.
Παραφράζοντας τα λόγια του Picasso, αυτό το Πάσχα, το δικό μου μίξερ βγάζει κόκκινο με πολύ μπλε. Καλή Ανάσταση!
Comments